happywife

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

V zajatí menštruačného cyklu

Ako skrotiť hormóny a dostať ich pod kontrolu?
1. týždeň: Menštruáciu máte za sebou. Práve máte najnižšiu hladinu estrogénu a progesterónu, čo sa prejavuje únavou. Výnimkou sú ženy krátko pred menopauzou. Krátko po menštruácii sa im vylučuje zvýšené množstvo estrogénu. Z celého mesiaca máte práve teraz najnižšiu výkonnosť, takže s prepínaním v práci a so športovými výkonmi v telocvični alebo v domácnosti počkajte. Naopak, doprajte si dostatok spánku a po večeroch pokojne leňošte pred televízorom. Ak na posteľné dobrodružstvá nemáte chuť, v žiadnom prípade sa nesiľte s pocitom, že to partnerovi dlhujete. Prvý týždeň po menštruácii je skvelé obdobie na obnovenie sexuálnej energie a spojenia dvojice dotykmi, bozkami a láskaním, tak počkajte, kým sa vaše libido dostane na obvyklú úroveň.
2. týždeň: Pomaly sa vám zvyšuje hladina estrogénu. Začínate pociťovať viac energie a zobúdza sa sexuálna žiadostivosť. Krátko ped ovuláciou a počas nej sa aj ženám, čo už majú pubertu dávno za sebou, môže pravidelne vyhodiť akné - obyčajne na rovnakých miestach. Na prípadné vyrážky použite bežné prípravky proti akné, tinktúru z čajovníka alebo sa len jednoducho vyhýbajte mastným jedlám, plnotučným mliečnym výrobkom a cukru. Inak ste silná, presná a sebavedomá ako riadená strela, tak si to vychutnajte!
3. týždeň: Ak vám je teplo, má v tom prsty stúpajúca hladina progesterónu. Progesterón zároveň uvoľňuje svalstvo maternice, žlčníka a čriev, takže môžete vyzerať a cítiť sa nafúknutá. Nepomer v hladine estrogénu a progesterónu môže v tejto fáze nepriaznivo ovlyvniť hladinu sérotonínu. Výsledkom je chlapmi obávaný PMS. V snahe vášho tela zvýšiť hladinu hormónu šťastia môžete trpieť nekontrolovateľnými chuťami na sladké. Dobrá správa pre ženy v prechode: mizéria týždňa 3 sa vás netýka, keďže progesterón postupne strácate a to, ako sa cítite, riadi len estrogén. Ak antikoncepcia nie je vaša šálka kávy, vyhýbajte sa slaným pokrmom. A cukru! A určite sa nevykašlite na fitko. Stačí 45 minút miernej záťaže denne - chôdze, plávania a z tela sa vám dostane zadržaná voda a stúpne hladina sérotonínu.
4. týždeň: Pokles hladiny estrogénu a progesterónu spôsobí uvoľnenie sliznice maternice, začnete krvácať, spolu s krvou sa z tela dostane aj neoplodnené vajíčko. Áno, krvácate a možno vás trápia kŕče. S menštruačnými nepríjemnosťami ako kŕče a silné krvácanie si môžete poradiť vegetariánskou stravou a pomôže aj vynechanie potravín s vysokým obsahom estrogénu. Teda žiadne červené mäso, plnotučné mliečne výrobky a sója. Kŕče zmierňuje aj fyzický pohyb, zaberajú tiež horúce obklady a niektoré homeopatiká. Vyskúšajte, čo sadne vám, a tešte sa, že ste práve na vrchole svojej psychickej pohody.
Zdroj: Broňa Duhanová

Zdravý život | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014